top of page
MicrosoftTeams-image (1).png

De transitie naar een fossielvrije maatschappij vraagt druf, inzet en onderzoek.

Daarom participeert vzw Transitie ZuidtrAnt ook in innovatieve projecten.

Transitieprojecten

Antwerpen Voor Klimaat: Vers Van Hier

Korte keten met de bakfiets

Bestel rechtstreeks bij boeren, ambachtelijke producenten uit de omgeving en een aantal duurzame kleinhandelaars. Vers van hier zorgt voor de organisatie, van ophalen bij boer of handelaar tot leveren aan de klanten.

Erik en Marleen vertelden in een interview te lezen op antwerpenvoorklimaat.be over hun ervaring met de Solar Share Hub van ZuidtrAnt vzw.

​​‘Erik haalt de producten op en doet de leveringen. In het begin gebruikten we daarbij altijd de auto. Maar via een reportage op ATV hebben wij Zuidtrant en de bakfietsen leren kennen. We merken dat we met de bakfiets veel sneller zijn. Als je met de auto telkens parking moet zoeken in die kleine straatjes, is dat soms echt heel moeilijk. Een fiets is veel wendbaarder.’

versvanhierbakfiets.png

versvanhier.be

Project Zon in de Tank - CPT (clean power for transport)

Om klimaatrobuuste mobiliteit te ondersteunen lanceert de Vlaamse overheid subsidiecalls waarop bedrijven/organisaties kunnen intekenen. Met het project "Zon in de tank" zorgen we door middel van zonnedaken, zoutbatterijen en een smart grid oplossing via laadpalen en auto-accu's voor een stabiele energielevering en -opslag. De zonnedaken - die gerealiseerd worden op (semi-) publieke gebouwen/ bedrijfsgebouwen en woningen - vormen dan de energiebron en dragen zo bij aan lokale energieneutrale oplossingen. Er worden zoutbatterijen met een optimale energieopslag gekoppeld aan de zonnedaken en bi-directionele laadpalen. Deze zorgen ervoor dat de opgewekte elektriciteit zowel voor mobiliteit (de auto) als voor de bebouwde omgeving (woningen, kantoren, scholen e.d.) beschikbaar is.

​

- Hoe werkt dit precies?

De zoutbatterij zorgt voor de piekopslag van de opgewekte energie. Een slimme software, gekoppeld aan de laadpalen en zoutbatterij  kiest dan voor de optimale levering.  De gebruikers van deze piekenergie kunnen zowel de deelwagens als de gebouwen zijn op momenten van veel verbruik of te weinig zonnestroom. Door intelligente software in wagens en laadpalen kunnen we monitoren wanneer de wagens gebruikt zullen worden en de autobatterij voldoende capaciteit moet hebben.

Schermafbeelding-2022-03-24-om-15.27.06.png
Schermafbeelding-2022-03-24-om-15.27.06.png

Partago.be

Aan het gebouw van ''De Feniks'' in Mortsel realiseerden we een living lab met een zonnedak, een zoutwaterbatterij van Greenrock, een laadpaal en een elektrische deelwagen van Partago. 

off grid café.JPG
bottom of page